Regjeringen har oppfordret kommuner til å tilgjengeliggjøre lokalene sine mer for innbyggerne – og spesielt for frivilligheten. Ved å åpne for tilgang til offentlige lokaler, tjenester og fasiliteter kan vi gjøre det lettere å engasjere seg i frivilligheten og lokalsamfunnene. For å oppnå dette trenger kommunene effektive løsninger slik at tilgjengeliggjøringen blir praktisk både for kommunen og for innbyggerne. Derfor har Oslo kommune skapt Oslonøkkelen.

Oslonøkkelen er en digital nøkkel som gir innbyggerne i Oslo tilgang til lokaler og tjenester rundt om i byen. For å bruke Oslonøkkelen laster du ned appen på iOS eller Android, og logger inn med BankID. I appen ser du tilgjengelige lokaler og tjenester. Når du er innen 50 meter fra døren kan du åpne den rett fra appen. Slik gjør Oslonøkkelen det enkelt for kommunen å tilgjengeliggjøre lokalene sine – og enkelt for innbyggerne å benytte seg av tilbudet. Løsningen er skapt av Oslo Origo som er kommunens interne kompetansemiljø innen digitale innbyggertjenester. På deres nettsider skriver de “Oslo Origo jobber for å gjøre hverdagen til innbyggerne i Oslo litt enklere og bedre gjennom utviklingen av personlige, treffsikre og proaktive digitale innbyggertjenester”.

Inlet kobler Oslonøkkelen opp mot låsesystemene i byggene slik at dørene åpnes automatisk når innbyggeren trykker på knappen. Vi har inngått et samarbeid med flere etater i Oslo kommune som skal ta denne løsningen i bruk. Først ut er bydel Stovner hvor vi skal åpne opp barnehagelokaler slik at de kan benyttes til bursdager og lignende arrangementer for barna. Flere bygg står for tur og vi jobber stadig for å åpne opp nye deler av byen slik at den blir mer tilgjengelig for alle.

I videoen under kan du se hvordan Oslonøkkelen fungerer.

Kommuner rundt om i hele landet har begynt å prioritere tilgjengeliggjøring. Et annet eksempel er Gjøvik kommune med Friluftshuset i Fredevika. Lurer du på hvordan vi kan åpne opp lokaler i din kommune? Ta kontakt med oss for å finne ut mer!

Del på:

Les også

  • Nausta – En flytende og selvbetjent badstue i hjertet av Molde

  • Lager247: Et av landets første selvbetjente minilager

  • Sirken: Selskapet som bygget Norges første selvbetjente varelager for overskuddsvarer

Se alle kundecaser